9 Users Online  
 

Penghargaan

Terjemahan Al-Quran ini disiapkan oleh Almarhum Sheikh Abdullah Basmeih.
Beliau telah meninggal dunia pada tahun 1996. Semoga Allah swt merahmati roh beliau.

Kitab asal terjemahan Rumi, dinamakan Tafsir Pimpinan Ar-Rahman.

Teks Terjemahan yg digunakan oleh laman ini berasal dari al-islam.com
http://quran.al-islam.com/Index/indexe2.asp

Versi ringkas Universiti Islam
http://iium.edu.my/deed/quran/malay/

Ayat2 al Quran yg dimasukkan adalah screenshot dr perisian iQuran HD dr syarikat GuidedWays.
http://www.guidedways.com/alldownloads.php

Kerja memasukkan ayat2 Quran ini memakan masa yang lama, maka laman ini belum lengkap sebagai sebuah Quran.}
Sebagai sebuah terjemahan al Quran ia lengkap.

 

Al-Quran adalah untuk sekalian umat akhir zaman, umat Nabi Muhammad s.a.w, ia bukan hak perseorangan mahupun laman ini. Anda bebas membaca, mencetak, menyebar dan mengguna semula untuk tujuan dakwah dan ummah TANPA kebenaran. Semoga Allah swt memberi petunjuk kepada kita semua.

Jika terdapat sebarang kesilapan sila hubungi kami menerusi laman web ini.


Senarai Penderma:Penambahbaikan laman web ini
Kerja Penambahbaikan. (surah no:1,32-114 Sahaja buat masa ini) Updated: 03:52/ 12.05.2014 (surah 32.Sajdah)


"Dengan keadaan hati mereka leka daripada memahami dan mengamalkan maksudnya"- Al Anbiya ayat 3
"maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup?" - Muhammad ayat 24

"Wahai pembaca yg patut dikasihani dan tidak berdaya! Apa yang engkau dapat dari membaca al-Quran hanyalah berupa gerakan lidah. Seandainya engkau merenungkan apa yang engkau baca, maka hatimu akan hancur oleh apa yang membuat rambut Rasullullah s.a.w beruban. Tetapi kalau engkau sudah merasa cukup puas hanya sekadar menggerakkan lidah, engkau tidak memperolehi buah al-Quran " – Imam Al Ghazali (dzikr al-maut wa ma ba’dahu -ihya ulumuddin)Copyrights Notice: Hakcipta Seluruh Umat. Boleh Copy & sebagainya. Gunakan, Amalkan, Dakwahkan. Semoga Allah swt meredhai kita semua.
Al-Quran MP3 / Quran English Translation / Belajar Solat Seperti Nabi saw - Video / Download Tafsir Ibnu Katsir | Topik dalam Quran Ustaz Muhadir (Panduan Puasa Al Ghazali / Risalah Ramadhan /Amalan 10 Terakhir Ramadhan / Amal Setiap hari Ramadhan)

"Sunnah Puasa 101 for dummies - Jgn lupa niat puasa sebelum subuh, lambatkan sahur, dalam sahur ada berkat, cepatkan buka,segera solat maghrib. Buka dgn kurma basah, kalau takde kurma kering kalau takde baru air. Jaga mulut semasa puasa seperti mencarut, mengumpat, mencela, ini lebih utama dr anggota lain kerana Allah tidak perlukan puasa kita kalau mulut kita jahat.. Boleh gosok gigi. Bagi makanan berbuka kepada orang lain kita dapat pahala org yg berpuasa. Banyakkan sedekah dibulan Ramadhan kerana ia amalan sedekah yang paling utama. Solat Tarawikh kalau di masjid jgn balik sebelum imam balik. Kerana ia akan dicatat baginya ibadah penuh satu malam. Akhir sekali hidupkan Ramadhan dengan iman dan mengharapkan pahala akan diampuni dosa yang telah lalu. - Sunnah2 di atas dirujuk pada Sunan at-Tirmidzi.----> Tambahan : bagi imam Syafi'i kita boleh gosok gigi sepanjang masa dan dia lebih suka solat Tarawikh dirumah dan bagi Imam Syafi'i kita, malam lailatul qadar dia pilih malam 21 atas pendapat yang kuat bagi dia.---> Ini semua ada disebut dalam Sunan at Tirmidzi dan kitab al -Umm


Powered by Wordpress. Quran text powered by GuidedWays with permission