3 Users Online  
 
Emel Surah Ini Emel Surah Ini Cetak Surah Ini Cetak Surah Ini 18,940 views|Download Quran MP3 | Topik dalam Quran
BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

85.Al-Buruj

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


[1]
Demi langit yang mempunyai tempat-tempat peredaran bintang-bintang;


[2]Dan hari (pembalasan) yang dijanjikan;


[3]Dan makhluk-makhluk yang hadir menyaksikan hari itu, serta segala keadaan yang disaksikan; –


[4]Celakalah kaum yang menggali parit,


[5](Parit) api yang penuh dengan bahan bakaran,


[6](Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya,


[7]Sambil mereka melihat apa yang mereka lakukan kepada orang-orang yang beriman.


[8]Dan mereka tidak marah dan menyeksakan orang-orang yang beriman itu melainkan kerana orang-orang itu beriman kepada Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Terpuji!


[9]Tuhan yang menguasai segala alam langit dan bumi. Dan (ingatlah), Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu.


[10]Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana untuk memesongkan orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman, kemudian mereka tidak bertaubat, maka mereka akan beroleh azab neraka Jahannam (kerana perbuatan buruk itu), dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar (kerana mereka tidak bertaubat).


[11]Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka akan beroleh Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; yang demikian itu ialah kemenangan yang besar.


[12]Sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang yang kufur ingkar) amatlah berat.


[13]Sesungguhnya Dia lah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya, dan yang mengembalikannya (hidup semula sesudah mati).


[14]Dan Dia lah yang Maha Pengampun, lagi Maha Pengasih.


[15]Tuhan yang mempunyai Arasy yang tinggi kemuliaannya,


[16]Yang berkuasa melakukan segala yang dikehendakinya.


[17]Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal (kebinasaan yang telah menimpa) kaum-kaum yang menentang (Rasul-rasul yang diutuskan kepada mereka)?


[18](Mereka itu ialah kaum) Firaun, dan Thamud (kaum Nabi Soleh).


[19](Kaummu wahai Muhammad, bukan sahaja menolak ajaranmu), bahkan orang-orang yang kafir itu terus tenggelam dalam keadaan mendustakan kebenaran;


[20]Sedang Allah, dari belakang mereka, melingkungi mereka (dengan kekuasaanNya)!


[21](Sebenarnya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah syair atau sihir), bahkan ialah Al-Quran yang tertinggi kemuliaannya;


[22](Lagi yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) pada Lauh Mahfuz.

Tags: ,

Senarai Penderma:Penambahbaikan laman web ini
Kerja Penambahbaikan. (surah no:1,32-114 Sahaja buat masa ini) Updated: 03:52/ 12.05.2014 (surah 32.Sajdah)


"Dengan keadaan hati mereka leka daripada memahami dan mengamalkan maksudnya"- Al Anbiya ayat 3
"maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup?" - Muhammad ayat 24

"Wahai pembaca yg patut dikasihani dan tidak berdaya! Apa yang engkau dapat dari membaca al-Quran hanyalah berupa gerakan lidah. Seandainya engkau merenungkan apa yang engkau baca, maka hatimu akan hancur oleh apa yang membuat rambut Rasullullah s.a.w beruban. Tetapi kalau engkau sudah merasa cukup puas hanya sekadar menggerakkan lidah, engkau tidak memperolehi buah al-Quran " – Imam Al Ghazali (dzikr al-maut wa ma ba’dahu -ihya ulumuddin)Copyrights Notice: Hakcipta Seluruh Umat. Boleh Copy & sebagainya. Gunakan, Amalkan, Dakwahkan. Semoga Allah swt meredhai kita semua.
Al-Quran MP3 / Quran English Translation / Belajar Solat Seperti Nabi saw - Video / Download Tafsir Ibnu Katsir | Topik dalam Quran Ustaz Muhadir (Panduan Puasa Al Ghazali / Risalah Ramadhan /Amalan 10 Terakhir Ramadhan / Amal Setiap hari Ramadhan)

"Sunnah Puasa 101 for dummies - Jgn lupa niat puasa sebelum subuh, lambatkan sahur, dalam sahur ada berkat, cepatkan buka,segera solat maghrib. Buka dgn kurma basah, kalau tiada kurma kering kalau tiada baru air. Jaga mulut semasa puasa seperti mencarut, mengumpat, mencela, ini lebih utama dr anggota lain kerana Allah tidak perlukan puasa kita kalau mulut kita jahat.. Boleh gosok gigi. Bagi makanan berbuka kepada orang lain kita dapat pahala org yg berpuasa. Banyakkan sedekah dibulan Ramadhan kerana ia amalan sedekah yang paling utama. Solat Tarawikh kalau di masjid jgn balik sebelum imam balik. Kerana ia akan dicatat baginya ibadah penuh satu malam. Akhir sekali hidupkan Ramadhan dengan iman dan mengharapkan pahala akan diampuni dosa yang telah lalu. - Sunnah2 di atas dirujuk pada Sunan at-Tirmidzi. Tambahan : bagi imam Syafi'i kita boleh gosok gigi sepanjang masa dan dia lebih suka solat Tarawikh dirumah dan bagi Imam Syafi'i kita, malam lailatul qadar dia pilih malam 21 atas pendapat yang kuat bagi dia. Ini semua ada disebut dalam Sunan at Tirmidzi dan kitab al -Umm


Powered by Wordpress. Quran text powered by GuidedWays with permission

Kita mesti membantu Syria.. Kita tidak boleh hanya berpeluk tubuh dan hanya melihat. Admin mahu agar semua yang membaca...

Posted by Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria on Thursday, 20 August 2015