3 Users Online  
 
Emel Surah Ini Emel Surah Ini Cetak Surah Ini Cetak Surah Ini 18,374 views|Download Quran MP3 | Topik dalam Quran
BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

86. At-Tariq

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


[1]
Demi langit dan “At-Taariq”; –


[2]Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia “At-Taariq” itu? –


[3](At-Taariq) ialah bintang yang menembusi (sinaran cahayanya);


[4]Tiada sesuatu diri juapun melainkan ada malaikat yang menjaga (keadaannya serta menyimpan catitan mengenai segala bawaannya).


[5](Setelah mengetahui yang demikian), maka hendaklah manusia memikirkan: dari apa ia diciptakan.


[6]Ia diciptakan dari air (mani) yang memancut (ke dalam rahim) –


[7]Yang keluar dari “tulang sulbi” lelaki dan “tulang dada” perempuan.


[8]Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk mengembalikannya (hidup semula sesudah mati),


[9]Pada hari didedahkan segala yang terpendam di hati (dari iktiqad, niat, dan lain-lainnya),


[10]Maka (pada saat itu) tidak ada bagi manusia sebarang kekuatan (untuk membela diri), dan tidak ada penolong (yang dapat memberikan pertolongan).


[11]Demi langit yang berulang-ulang mencurahkan hujan,


[12]Dan bumi yang merekah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan,


[13]Sesungguhnya keterangan Al-Quran adalah kata-kata pemutus (yang sebenar),


[14]Dan bukanlah ia kata-kata yang olok-olok.


[15]Sesungguhnya mereka (yang menentangmu, wahai Muhammad) bermati-mati menjalankan rancangan jahat,


[16]Dan Aku pula tetap bertindak membalas rancangan jahat (mereka, dan menggagalkannya).


[17]Oleh itu janganlah engkau hendakkan segera kebinasaan orang-orang kafir itu, berilah tempoh kepada mereka sedikit masa.

Tags: ,

Senarai Penderma:Penambahbaikan laman web ini
Kerja Penambahbaikan. (surah no:1,32-114 Sahaja buat masa ini) Updated: 03:52/ 12.05.2014 (surah 32.Sajdah)


"Dengan keadaan hati mereka leka daripada memahami dan mengamalkan maksudnya"- Al Anbiya ayat 3
"maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup?" - Muhammad ayat 24

"Wahai pembaca yg patut dikasihani dan tidak berdaya! Apa yang engkau dapat dari membaca al-Quran hanyalah berupa gerakan lidah. Seandainya engkau merenungkan apa yang engkau baca, maka hatimu akan hancur oleh apa yang membuat rambut Rasullullah s.a.w beruban. Tetapi kalau engkau sudah merasa cukup puas hanya sekadar menggerakkan lidah, engkau tidak memperolehi buah al-Quran " – Imam Al Ghazali (dzikr al-maut wa ma ba’dahu -ihya ulumuddin)Copyrights Notice: Hakcipta Seluruh Umat. Boleh Copy & sebagainya. Gunakan, Amalkan, Dakwahkan. Semoga Allah swt meredhai kita semua.
Al-Quran MP3 / Quran English Translation / Belajar Solat Seperti Nabi saw - Video / Download Tafsir Ibnu Katsir | Topik dalam Quran Ustaz Muhadir (Panduan Puasa Al Ghazali / Risalah Ramadhan /Amalan 10 Terakhir Ramadhan / Amal Setiap hari Ramadhan)

"Sunnah Puasa 101 for dummies - Jgn lupa niat puasa sebelum subuh, lambatkan sahur, dalam sahur ada berkat, cepatkan buka,segera solat maghrib. Buka dgn kurma basah, kalau tiada kurma kering kalau tiada baru air. Jaga mulut semasa puasa seperti mencarut, mengumpat, mencela, ini lebih utama dr anggota lain kerana Allah tidak perlukan puasa kita kalau mulut kita jahat.. Boleh gosok gigi. Bagi makanan berbuka kepada orang lain kita dapat pahala org yg berpuasa. Banyakkan sedekah dibulan Ramadhan kerana ia amalan sedekah yang paling utama. Solat Tarawikh kalau di masjid jgn balik sebelum imam balik. Kerana ia akan dicatat baginya ibadah penuh satu malam. Akhir sekali hidupkan Ramadhan dengan iman dan mengharapkan pahala akan diampuni dosa yang telah lalu. - Sunnah2 di atas dirujuk pada Sunan at-Tirmidzi. Tambahan : bagi imam Syafi'i kita boleh gosok gigi sepanjang masa dan dia lebih suka solat Tarawikh dirumah dan bagi Imam Syafi'i kita, malam lailatul qadar dia pilih malam 21 atas pendapat yang kuat bagi dia. Ini semua ada disebut dalam Sunan at Tirmidzi dan kitab al -Umm


Powered by Wordpress. Quran text powered by GuidedWays with permission

Kita mesti membantu Syria.. Kita tidak boleh hanya berpeluk tubuh dan hanya melihat. Admin mahu agar semua yang membaca...

Posted by Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria on Thursday, 20 August 2015