3 Users Online  
 
Emel Surah Ini Emel Surah Ini Cetak Surah Ini Cetak Surah Ini 15,348 views|Download Quran MP3 | Topik dalam Quran
BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

90. Al-Balad

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


[1]Aku bersumpah dengan negeri (Makkah) ini;


[2]Sedang engkau (wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas),


[3]Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya;


[4]Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya);


[5]Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)?


[6] Manusia yang demikian keadaannya (tidaklah patut ia bermegah-megah dengan kekayaannya dan) berkata: “Aku telah habiskan harta benda yang banyak (dalam usaha menegakkan nama dan bangsa).


[7] Adakah ia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu?


[8] (Mengapa manusia terpedaya dan bermegah-megah?) Tidakkah Kami telah menjadikan baginya: dua mata (untuk ia memerhatikan kekuasaan dan kekayaan Kami?) –


[9 Dan lidah serta dua bibir (untuk ia menyempurnakan sebahagian besar dari hajat-hajatnya)?


[10] Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan, (jalan kebaikan untuk dijalaninya, dan jalan kejahatan untuk dijauhi)?


[11] Dalam pada itu manusia tidak (memilih jalan kebaikan) merempuh masuk mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan;


[12] Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu?


[13] (Di antara amal-amal itu – bagi orang yang mampu) ialah: memerdekakan hamba abdi;


[14] Atau memberi makan pada hari kelaparan –


[15] Kepada anak yatim dari kaum kerabat,


[16] Atau kepada orang miskin yang terlantar di atas tanah.


[17] Selain dari (tidak mengerjakan amal-amal) itu, ia (tidak pula) menjadi dari orang-orang yang beriman dan berpesan-pesan dengan sabar serta berpesan-pesan dengan kasih sayang.


[18] (Ketahuilah! Bahawa orang-orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan), merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga).


[19] Dan (sebaliknya) orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Kami, merekalah golongan pihak kiri. –


[20] Mereka ditimpakan (azab seksa) neraka yang ditutup rapat (supaya kuat bakarannya).

Tags:

Senarai Penderma:Penambahbaikan laman web ini
Kerja Penambahbaikan. (surah no:1,32-114 Sahaja buat masa ini) Updated: 03:52/ 12.05.2014 (surah 32.Sajdah)


"Dengan keadaan hati mereka leka daripada memahami dan mengamalkan maksudnya"- Al Anbiya ayat 3
"maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup?" - Muhammad ayat 24

"Wahai pembaca yg patut dikasihani dan tidak berdaya! Apa yang engkau dapat dari membaca al-Quran hanyalah berupa gerakan lidah. Seandainya engkau merenungkan apa yang engkau baca, maka hatimu akan hancur oleh apa yang membuat rambut Rasullullah s.a.w beruban. Tetapi kalau engkau sudah merasa cukup puas hanya sekadar menggerakkan lidah, engkau tidak memperolehi buah al-Quran " – Imam Al Ghazali (dzikr al-maut wa ma ba’dahu -ihya ulumuddin)Copyrights Notice: Hakcipta Seluruh Umat. Boleh Copy & sebagainya. Gunakan, Amalkan, Dakwahkan. Semoga Allah swt meredhai kita semua.
Al-Quran MP3 / Quran English Translation / Belajar Solat Seperti Nabi saw - Video / Download Tafsir Ibnu Katsir | Topik dalam Quran Ustaz Muhadir (Panduan Puasa Al Ghazali / Risalah Ramadhan /Amalan 10 Terakhir Ramadhan / Amal Setiap hari Ramadhan)

"Sunnah Puasa 101 for dummies - Jgn lupa niat puasa sebelum subuh, lambatkan sahur, dalam sahur ada berkat, cepatkan buka,segera solat maghrib. Buka dgn kurma basah, kalau tiada kurma kering kalau tiada baru air. Jaga mulut semasa puasa seperti mencarut, mengumpat, mencela, ini lebih utama dr anggota lain kerana Allah tidak perlukan puasa kita kalau mulut kita jahat.. Boleh gosok gigi. Bagi makanan berbuka kepada orang lain kita dapat pahala org yg berpuasa. Banyakkan sedekah dibulan Ramadhan kerana ia amalan sedekah yang paling utama. Solat Tarawikh kalau di masjid jgn balik sebelum imam balik. Kerana ia akan dicatat baginya ibadah penuh satu malam. Akhir sekali hidupkan Ramadhan dengan iman dan mengharapkan pahala akan diampuni dosa yang telah lalu. - Sunnah2 di atas dirujuk pada Sunan at-Tirmidzi. Tambahan : bagi imam Syafi'i kita boleh gosok gigi sepanjang masa dan dia lebih suka solat Tarawikh dirumah dan bagi Imam Syafi'i kita, malam lailatul qadar dia pilih malam 21 atas pendapat yang kuat bagi dia. Ini semua ada disebut dalam Sunan at Tirmidzi dan kitab al -Umm


Powered by Wordpress. Quran text powered by GuidedWays with permission

Kita mesti membantu Syria.. Kita tidak boleh hanya berpeluk tubuh dan hanya melihat. Admin mahu agar semua yang membaca...

Posted by Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria on Thursday, 20 August 2015